Ciri Ciri Buah Sawit Berdasarkan Tingkat Kematangannya

PupukSawit - Buah kelapa sawit merupakan tanaman yang mempunyai banyak manfaat dan digunakan untuk berbagai macam hal, nama saintifiknya adalah Elaeis Guineensis . Selain itu, tanaman yang satu ini bukanlah yang asing bagi masyarakat Indonesia yang dimanfaatkan sebagai bahan baku industri, terutamanya untuk menghasilkan minyak dalam pelbagai keperluan. Contohnya: minyak masak, minyak industri, maupun sebagai alternatif bahan bakar ( biodiesel ).



Ciri Ciri Buah Sawit Berdasarkan Tingkat Kematangannya

Seperti Apakah Ciri-Ciri Buah Kelapa Sawit yang Matang?
Indonesia merupakan satu negara pengeluar penanaman kelapa sawit terbesar di dunia. Penyebaran tanaman tersebut bermula dari daerah Aceh, pantai timur Sumatera, Jawa, Kalimantan, hingga Sulawesi.

Buah sawit mempunyai ukuran yang kecil dan berwarna merah kehitaman apabila sudah matang. Lalu, bagaimana ciri-ciri buah kelapa sawit pada umumnya?


1. Immature (Belum Matang dan Masih Keras)

Buah sawit yang immature merupakan buah kelapa sawit yang masih belum matang. Biasanya buah akan bertekstur keras dan berwarna hitam. Ciri utama dari buah sawit immature, iaitu berondolannya masih utuh dan tidak ada yang terlepas. Kandungan minyak pada buah yang belum matang sangatlah sedikit.
 

2. Unripe Bunch (Belum Matang)

Biasanya, buah sawit boleh dikatakan masih mentah atau unripe jika berondolannya sudah terlepas dari tangkai (kira-kira kurang dari 10 buah). Sementara itu, 10 buah sawit yang telah terjatuh dari tangkai pohon tadi boleh dikategorikan sebagai buah matang.
 

3. Under Ripe Bunch (Mengkal)

Buah kelapa sawit mengkal disebut under ripe bunch. Iaitu, buah yang tahap kematangannya belum begitu sempurna alia setengah matang. ciri buah kelapa sawit yang satu ini dapat dilihat dari berondolan yang berasingan kurang dari 25 buah.
 

4. Ripe Bunch (Matang)

Ripe bunch merupakan salah satu kriteria umum piawaian buah tanaman sawit yang siap dituai dan dimanfaatkan untuk pegolahan. Ciri-ciri buah yang telah matang boleh dilihat dari sekurang-kurangnya terdapat 25 buah berondolan yang terlepas.
 

5. Over Ripe Bunch (Terlalu Matang)

Ciri buah sawit yang terlalu matang dapat dilihat dari berondolan yang terlepas sudah mencapai lebih dari 50% atau masih terdapat sisa berondolan sebanyak 10%. Tanda lain dari buah yang telah lewat masak yang boleh dilihat, iaitu masih ada buah sawit di janjang kosong. Selain itu, jumlah buah yang tertinggal pun sedikit serta tandan kelapa sawit tidak kelihatan seperti baru dituai.
6. Rotten Bunch (Busuk)

Jika buah sawit sudah busuk dan tidak layak untuk diolah, maka dapat dilihat dari sebahagian atau seluruh janjangannya yang telah lembik. Selain itu, warnanya pun makin menghitam dan terdapat cendawan. Jika buah sawit yang busuk tetap diolah, maka akan merosakkan kualiti produk olahannya. Hal itu pun akan mengakibatkan kandungan minyaknya turun drastik.



.

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Ciri Ciri Buah Sawit Berdasarkan Tingkat Kematangannya"

Posting Komentar